O VEŽBAMA ZA SNAGU

... ili zašto je trening snage potreban

Trening snage je neophodan osnov svih sportova. Zato se ovo svojstvo kod sportista uz izdržljivost, brzinu i spretnost naziva ’’prva medju jednakima’’. Svi sportisti koji u okviru svojih takmičenja moraju da ispoljavaju veliku brzinu u jedinici vremena, u osnovi baznog treninga, a mnogi kasnije i u svom specifičnom trenažnom procesu, upražnjavaju trening snage. Niko ne može biti eksplozivan i brz ako nije snažan. U sportovima gde je nužna gipkost mišića, ako nema i snage, mišići su mlohavi, slabi. Kako su saznanja o značaju snage i tehnologija treninga napredovali, metodi za sticanje ovog svojstva kod sportista su se sve više primenjivali i u sportovima izdržljivosti.

Trening snage moguće je sprovesti koristeći samo svoje telo, zatim upražnjavajući vežbe sa tegovima i specijalnim spravama dizajniranim za takvu namenu, ali i rekvizitima ka što su razne vrste ekspandera i elastomera.

Samo vežbanje, moguće je sprovesti u kućnim uslovima, na otvorenom prostoru ili u posebnim vežbaonicama, kod nas prepoznatljive u rogobatnom izrazu ’’teretane’’. BE STRONG je upravo dizajniran za ovakve prostore.

Vežbanje sa tegovima i na spravama, vrlo je rasprostranjeno i popularno u celom svetu. Razlog leži u sledećim činjenicama: standardni uslovi opterećenja, jednostavno doziranje, kontrolisani uslovi rada, solidan uspeh i napredak u relativno kratkom vremenu. Vežbanje u grupi sa istomišljenicima pruža i socijalni efekat, koji omogućava lično ispunjenje i osećaj uspeha.

Ipak, ono što se ne vidi, a svi koji su posvećeni i uspešni u trenizima snage i povećanju mišićne mase, znaju i imaju taj poseban osećaj lakoće. Njega nije jednostavno opisati, a nadasve vas potpuno ispunjava i neizostavno i uporno goni na nove i sve napornije treninge.

Na pitanje novinara kakav je to osećaj kada čovek ima takvo telo A. Švarceneger je odgovorio:

’’To je kao kada iz traktora sednete da upravljate Ferarijem’’.

Vežbe na spravama i sa tegovima prijemčive su kako za početnike, tako i za vrhunske sportiste, žene, rekonvalescente, ali i za starije osobe. Važno je naglasiti koliki je značaj vežbi za snagu kod starijih osoba. Ovde se misli kao za one u pedesetim, ali i za starije. Medicinska nauka je dokazala veliku korelaciju (uzajamni odnos) i značaj snage za zdravlje lokomotornog aparata, a pre svega kostiju i zglobova. Poznata je i neprijatna činjenica kako se starijim ljudima često dešavaju frakture (lomovi) kostiju. Preventiva ovim situacijama je moguća jednostavnim vežbama koje utiču na priraštaj ili održavanje snage. Snažni mišići ’’provociraju’’ da i kosti budu snažne, tj. guste. Prelomi se dešavaju iz razloga, što se koštano tkivo razređuje (osteoporoza), te sama kost postaje krta, slaba. Vežbajući mišiće, stvara se potreba za potporom i osloncem istih, a posedica takve tražnje je zgušnjavanje koštanih ćelija. Vežbe snage su upravo idealne za tako nešto.

Ženska populacija sve više primenuje trening snage kao osnovnu rekreativnu aktivnost. Posle početnog bauka da je to ’’samo za muškarce’’, popularnost medju devojkama i ženama sve više raste u primeni treninga snage. Zato su se pojavili metodi treninga samo za žene. Pored estetske komponente, devojke i žene uviđaju i zdravstvene efekte, kao neophodnu preventivu u svakodnevnom životu.  Jačanjem mišića posledično, moguće je lakše podneti zahtevne profesionalne aktivnosti.

o-websajtu-fitness-avantura

Praktičnost upražnjavanja vežbi za snagu ogleda se i u činjenici, da pored dolaska na određeno mesto (teretana), nije potrebna gotovo nikakva druga dodatna oprema. Ovu vrstu vežbanja moguće je sprovesti čak i u improvizovanim uslovima, što mnogi i čine, praveći sami jednostavnije rekvizite i sprave, dok je nabavka tegova i šipki sada lako dostupna.

Samo vežbanje moguće je sprovesti čak i bez trenera. Posebno je olakšano ako postoje dva druga, prijatelja, sa sličnim ambicijama. Još ako imaju prijemčiva profesionalna uputstva, sa jasno izraženim  i definisanim metodskim postupkom, moguće je da potpune početnike i laike dovedu do visokih rezultata. Napredna tehnologija komuniciranja, ove potrebe sve lakše zadovoljava. Velikih tajni i provincije više nema! Sada sve zavisi samo od vas!

Ovaj jednistveni program koji je pred vama, upravo je namenjen i dizajniran da ga možete sprovesti uspešno kako u profesionalnim teretanama, tako i u vašim malim vežbaonicama sa vašim drugovima.

Scroll